Kernwaarde Groen is sinds kort Active House-lid. Robert Sengers houdt zich echter al lange tijd bezig met duurzaamheid bezig. De voorlopige kers op de duurzame taart is het aardgasvrij maken van twee grachtenpanden aan de Leidse Kade in Amsterdam.
Deze panden kunnen er voor de komende 75 jaar weer tegenaan
Sengers: “Toen ik in 2014 begon met Kernwaarde Groen had ik het idee dat de hele wereld met duurzaamheid bezig was, maar in de praktijk viel dat toch tegen. We zitten veel met commerciële beleggers aan tafel en als je over duurzaamheid begon dan zetten ze gelijk de hakken in het zand. Ik zie eigenlijk pas de laatste jaren dat vastgoedbeleggers stappen aan het zetten zijn als het duurzaamheid gaat.”
Energie besparen
Sengers signaleert dat er vaak over duurzaamheid wordt gesproken, maar in werkelijkheid gaat het dan voornamelijk over energie besparen. “In mijn portfolio zitten klanten die echt voor Paris Proof gaan, maar je ziet dat de opgelegde eis dat kantoren een energielabel C moeten hebben, niet gehaald gaat worden. Het zit er dik in dat die eis uitgesteld gaat worden. Het is gewoon erg ingewikkeld voor beleggers en uitvoerenden en dan heb je het alleen nog maar over een energielabel.”
Het hele grondstoffenverhaal en circulair bouwen is bij de particuliere beleggers nog niet geland. “De institutionele beleggers en de commerciële beleggers, die zo’n tien procent van de markt beslaan, pakken duurzaamheid en circulariteit goed op. Maar de grote massa moet nog om.”
(Lees verder onder de afbeelding.)
Aardgasvrij grachtenpand
Kernwaarde Groen houdt zich bezig met het verduurzamen van kantoren, woningen en winkels, maar ook met monumenten. Een bijzonder project is het aardgasvrij maken van twee grachtenpanden aan de Leidsekade in Amsterdam. Het dak, de gevels en de fundering van de woningen zijn in één keer aangepast om de thermische schil te verbeteren. Hierdoor treden er minder verliezen op en zal er veel minder energie worden verbruikt.
Sengers: “Twee grachtenpanden worden voorzien van actieve heipalen waarmee we energie opwekken uit de grond. We hebben een verdiept souterrain gemaakt. Een hele grote kelderbak met nieuwe heipalen. Met het realiseren van een nieuwe fundering worden er ook nieuwe funderingspalen geplaatst, maar liefst 54 stuks. Deze gaan dienen als bodemwarmtewisselaar en halen energie uit de bodem.
ZLT-verwarming
Er wordt gebruik gemaakt van ZLT verwarming; zeer lage temperatuur verwarming, dit slaat op de maximale aanvoertemperatuur van de centrale verwarming: 35°C. De verwarming vraagt minder energie vragen dan voor de renovatie, vanwege de goede isolatie, kierdichting en ventilatie met warmteterugwinning. Tevens is er gekozen om echt gezondere materialen te kiezen voor een gezond binnenklimaat.
Sengers: “Het eindresultaat is dat we twee mooie gebouwen hebben gerealiseerd die de levens van bewoners gezonder en comfortabeler maken, zonder dat het milieu en het buitenklimaat negatief worden beïnvloed. We hebben het dan over Comfort, Energie & Milieu.” En deze panden kunnen er voor de komende 75 jaar weer tegenaan.
Meer informatie: Kernwaarde Groen