In maart 2020 werd Het Nieuwe Dorp in Arhem als opvolger van het Dorp opgeleverd. Naast 36 zorgwoningen is er hier door DoepelStrijkers een innovatiecentrum gerealiseerd.
In het innovatiecentrum – ontworpen vanuit de Active House-visie door DoepelStrijkers – worden tijdelijke gebruikers voorbereid op een terugkeer in hun eigen woonomgeving. Hiervoor heeft het gebouw een gebruikersgerichte benadering die mensen met een handicap moet helpen om hun leven weer in de hand te krijgen.
Eigen voordeur
Het gebouw heeft heldere oriëntatiepunten met veel daglichttoetreding. Het element uit het oude dorp waarbij bewoners hun eigen voordeur herkenbaar maakten met persoonlijke objecten, is behouden door DoepelStrijkers.
Iedere verdieping in het gebouw heeft een gezamenlijk terras en een gangzone. De maximale groepsgrootte per verdieping is acht personen, dit om groepsvorming en interactie te bevorderen.
Privacy
Maar ook is er aan de privacy van de bewoners gedacht. Zo heeft de zuidzijde van het gebouw een terraslandschap, terwijl de andere zijde een grote open ruimte biedt voor het innovatiecentrum. Hoger gelegen woningen hebben een sterke relatie met buiten, terwijl lager gelegen woningen sterker verbonden zijn aan het centrum.
Het Dorp in Arnhem is stap voor stap vernieuwd. Van een wijk uitsluitend voor mensen met een beperking tot een gemêleerde, groene en duurzame wijk waar zowel mensen mét, als mensen zonder beperking wonen.
Over Het Dorp
De realisatie van Het Dorp in Arnhem, ruim vijftig jaar geleden, was een grootse stap in de emancipatie van mensen met een beperking. De uitgangspunten van toen zijn nog altijd actueel, maar het denken over zorg, zelfstandigheid en wonen is verder ontwikkeld.
Mensen met een beperking willen zo zelfstandig mogelijk hun leven kunnen leiden. Met de vernieuwingen die nu op stapel staan wil Het Dorp opnieuw zijn wat het altijd is geweest: een voorloper met baanbrekende ideeën over gehandicaptenzorg.