‘Een woning met een zeer comfortabel binnenklimaat, zeer hoog presterend qua energiezuinigheid én betaalbaar. ‘ SBRCURnet projectmanager Bas Hasselaar weet wat hij wil. Samen met een aantal gerenommeerde partijen gaat hij in januari om de tafel om zijn ultieme doel te bereiken: een referentiewoning bouwen die geheel voldoet aan de Active House-principes.
Een enorme drive om de wereld duurzamer te maken en daar een bijdrage aan leveren. Bas Hasselaar heeft het niet van een vreemde; zijn vader is specialist in gezond wonen. Als projectmanager bij SBRCURnet richt Bas zich de laatste jaren specifiek op het concept Active House. ‘Met als focus een comfortabel en gezond binnenklimaat’.
Persoonlijke touch
Wie de ontwikkelingen op het gebied van Active House een beetje volgt, is Bas ongetwijfeld online tegengekomen: in een reeks van tot dusverre 19 blogs deed hij de afgelopen 1,5 jaar verslag van zijn ideeën met het oog op dit veelbelovende concept. Verhalen met een zeer persoonlijke touch, want Active House sprak hem zozeer aan, dat hij besloot om zelf een nieuwe woning te laten bouwen, geheel volgens de uitgangspunten van dit innovatieve bouwconcept.
“Ik kwam een jaar of vijf geleden al op het idee, toen een collega van de TU Delft mij wees op het feit dat in Den Haag de duurzaamste wijk van Nederland zou verrijzen.” Nadat de 1e kavels verkocht waren trok Bas de stoute schoenen aan en nam Huis & Milieu in de arm (partnerschap tussen een aantal bedrijven). Een bouwregisseur wiens werkwijze hem zeer aansprak: zie zijn blog De geboorte van een Active House.
Het huis van Bas had een jaar geleden klaar moeten zijn, maar wie zijn blogs heeft gevolgd weet dat de zaken helaas helemaal anders liepen. Na een moeizaam voortraject ging Huis & Milieu in de zomer van 2015 failliet. Niet fijn, maar voor Bas geen reden om de handdoek in de ring te gooien: ‘Wat gebeurd is, is gebeurd.’
Andere boeg
Zijn droom blijft overeind, zij het dat hij het over een andere boeg gaat gooien om deze te verwezenlijken: ‘Ik ga het nu helemaal zelf doen. De gerenommeerde partijen waarmee ik binnenkort spreek , hebben – elk binnen hun eigen expertise – de nodige ervaring opgedaan met het Active House principe.’ Doel is om te inventariseren hoe elke partner zijn kennis of product optimaal zou kunnen inpassen in een Active House.
Uitgangspunt van Active House is dat binnenklimaat, comfort en energie in balans zijn en dat het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners centraal staat. Een Active House heeft een positieve CO2-voetafdruk en geeft meer dan het neemt. ‘Het biedt kaders, en is een open concept, met veel ontwerpvrijheid. Dat is mooi, maar daardoor is Active House voor velen ook ongrijpbaar.’ Via de workshop die hij in januari organiseert, hoopt Bas dat hij samen met zijn partners een aantal concepten kan ontwikkelen voor de realisatie van zijn woning. ‘Zodat we aan de slag kunnen en er over een jaar inderdaad een model staat in Den Haag. Een referentieproject, waar opdrachtgevers, aannemers, en iedereen die dat wenst kan komen kijken hoe je een Active House realiseert.’ Noodgewongen moet het wel op een wat kleiner schaal, voor een hele scherpe financiering. ‘Maar eigenlijk is dat juist een voordeel, want zo is de kans nog groter dat we een resultaat neerzetten dat voor iedereen bereikbaar is. Bas’ verhaal blijven volgen?
Lees dan de blogs die hij regelmatig publiceert op de site..