Als je kijkt naar een aantal huidige woningconcepten, zie je dat BENG en ZEN best kunnen, betoogt Harm Valk. ‘Het is geen rakettechnologie, maar je moet wel goed nadenken en de beperkingen zien.’
Valk laat zien dat nieuwbouwwoningen gaandeweg steeds energiezuiniger zijn geworden. Vanaf pakweg 2008 zijn ze standaard energielabel A. ‘En ook de EPC daalde gestaag, van 0,8 via 0,6 naar 0,4 nu. En steeds zeiden we ‘méér kan toch echt niet’, maar jawel hoor, innovatie en veerkracht in de sector maakt dat we steeds verder kunnen gaan’, aldus Valk.
Actief, Passief, Warm, Nul op de Meter
Van de grofweg vier bouwconcepten lenen zich er drie uitstekend voor BENG, voorspelt Valk. Active house hanteert een holistische visie op het gebouw en zijn bewoners met behoefte aan comfort, energie, akoestiek en aandacht voor milieu in de context van het landschap. Ook Passief bouwen is BENG-rijp: ‘zonbewust ontwerpen’ met glas op het zuiden (winter) en dakoverstekken (zomer), een hoogwaardige schil en actieve zonne-energie. Nul op de Meter, dat rekening houdt met de portemonnee van de gebruiker, biedt vooral perspectief in renovatie als er sprake was van een energierekening van hoger dan 110 euro per maand. ‘Er zit veel kaf tussen het koren, dat nog moet worden gescheiden’, zegt Valk.
Lees hier het hele verslag van de plenaire inleiding ‘Woningconcepten om ZEN-woningen (van bijna energieneutraal tot energieleverend) te realiseren’ die Harm Valk (Nieman RI) gegeven heeft tijdens de ZEN Platformbijeenkomst op 10 december. Verslag door René Didde.