Active House mag Atriensis als nieuwe partner verwelkomen. Het Eindhovens adviesbureau wil het Active House-gedachtegoed onder de aandacht gaan brengen bij hun klanten – de woningcorporaties.
Het is een beetje een Apple-verhaal over de start in de garage. Zo verging het ook het nu als Atriensis bekend staande adviesbureau. In 2006 zat Dyon Noy alleen achter een bureau. Een kantoor had hij niet, maar wel veel goede ideeën over duurzame volkshuisvesting en sociale huurwoningen. Vandaag de dag heeft het bedrijf ruim honderd man personeel in dienst en bedient het vanuit drie kantoren woningcorporaties over het hele land.
Toekomstbestendige woningen
Zo beheert Atriensis de data van ongeveer 600.000 sociale huurwoningen, een kwart van de totale woningvoorraad. Atriensis heeft dan ook bij de meeste Nederlandse woningcorporaties wel aan tafel gezeten voor een adviestraject of iets soortgelijks.
Die corporaties kunnen alle hulp dan ook goed gebruiken. Ze hebben namelijk genoeg op hun bordje liggen. Enkele onderwerpen waar ze mee te maken krijgen zijn beschikbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid. En dat alles met een beperkt budget en het liefst zo min mogelijk overlast voor bewoners.
Arjan van Helvoort is teammanager bij Atriensis. “Duurzaamheid is ons speerpunt. We houden ons bezig om voor woningcorporaties gezonde, veilige en toekomstbestendige buurten en woningen te maken. In onze teams zitten projectadviseurs die zich bezighouden met het schrijven van plannen voor complexen en voor woningen. We hebben verder beleidsadviseurs die op strategisch niveau werken. Zij zijn bezig met de energietransitie en het maken van routekaarten. Tot slot zitten er in onze teams woonconsulenten die zorgen voor de communicatie richting de bewoners.”
Energielabels
De labelsprong is nu leidend bij de corporaties, maar het gaat natuurlijk om meer dan die energie alleen, weet Van Helvoort. “Energielabels schieten soms wel hun doel voorbij. Ze zijn ooit in het leven geroepen om iets aan de energieprestatie te doen. Maar regelmatig is het een heilige graal op zich geworden. In tachtig tot negentig procent van de gevallen is tegenwoordig de uitvraag van corporaties: ‘we willen energielabel A voor onze voorraad.’ Wij geven mee dat het niet alleen om energie besparen gaat, dat er nog veel meer is.”
Van Helvoort: “Je ziet nog weleens dat corporaties zich verliezen in een systeemwereld, waarin ze zich gekker en gekker laten maken. Je komt dan steeds verder van het praktische doel af te staan, want de basisvraag is: ‘is mijn woning straks energiezuinig en prettig om in te wonen, ja of nee?’ En vervolgens is de vraag wat moet ik eraan doen om dat te bereiken?”
Ook al is de huidige praktijk vaak alleen gericht op die energieprestatie alleen, Atriensis gaat actief zoeken duurzame maatregelen. Van Helvoort: “Je wil ook aspecten als een comfortabel binnenmilieu meenemen en veel daglicht. Factoren waarbij een bewoner zich gelukkig voelt. Daarom sluit het Active House-gedachtegoed zo goed aan bij onze visie.”
Maar we zien ook dat die boodschap nog niet altijd landt. “Door ons bij Active House aan te sluiten en onze kennis van de bestaande woningbouw in te zetten hopen we dat we een beweging in gang kunnen zetten. Zo kunnen we laten zien dat je met een praktische visie, een verschil kunt maken. Met minimale inspanningen, een maximaal effect bereiken, is ons motto.”
Fotobijschrift
Active House-voorzitter Marthijn Reekers (links) en Arjan van Helvoort van Atriensis projecten.