Er komt de komende jaren genoeg op corporaties af, ziet Bas Hasselaar. De adviseur duurzaamheid en gezondheid bij DGMR over gemaakte fouten en hoe je die kunt voorkomen.
Bas Hasselaar is secretaris bij Active House Nederland en bouwde zijn eigen Active House. We spreken hem over de corporatiewoningen in Zoetermeer die onlangs negatief in het nieuws kwamen.
Tussen de oren
Veel bewoners van de volledig energie-neutrale woningen in Zoetermeer hebben gezondheidsklachten sinds hun bestaande woning is verduurzaamd en CO2-neutraal is gemaakt. Het Algemeen Dagblad berichtte dat ze al een jaar hoofdpijn hebben door een te hoge concentratie CO2 in huis. Verder kampen bewoners met benauwdheid, hebben ze een droge mond en ze slapen slecht.
Het verbaast Hasselaar niet echt. “Ik ga er vanuit dat het een kwestie is van verkeerd inregelen.” Maar er is meer aan de hand, vertelt Hasselaar. “Nog los van de kwalijke reactie van een van de leveranciers dat het misschien wel mee viel met die klachten, dat het bij de bewoners ‘tussen de oren zou zitten’. Ik denk dat er hier een verkeerd uitgangspunt is gehanteerd. Er bestaat namelijk een risico dat als je gaat ontwerpen voor energiebesparing dat dan het binnenklimaat kan verslechteren als je er onvoldoende prioriteit aan geeft.”
Hasselaar: “Het uitgangspunt moet zijn: ‘we willen een gezonde, comfortabele woning maken die energieneutraal is.’ Dus niet: ‘we willen een energieneutrale woning maken waar mensen fijn in kunnen wonen.’ Het lijkt hetzelfde, maar de nuance is anders.”
Beter presteren
We zitten in de vooravond van een van de grootste renovatieslagen in de geschiedenis van Nederland, schetst Hasselaar. “Fouten zoals die gemaakt zijn in Zoetermeer vind ik niet kunnen. De publieke opinie is al aan het kantelen, de projecten waar het niet goed is, krijgen de volle aandacht. Zaak is nu om te presteren als bouw.”
En hier ligt voor Active House een mooie taak, schetst Hasselaar. Corporaties kunnen met Active House goed inzichtelijk maken welke kwaliteit een gebouw heeft. Dat kan om utiliteit gaan, om nieuwbouw of bestaande bouw. “De labelsprong is nu leidend bij de corporaties, maar het gaat natuurlijk om meer dan die energie alleen. Als je Active House als visie omarmt dan wordt je aandacht automatisch breder getrokken dan alleen de energieprestatie. Het welzijn van de bewoner heeft een duidelijke rol erin en aspecten als daglicht, thermisch comfort, luchtverversing en akoestisch comfort spelen een belangrijke rol.”
Zaken die voor de bewoner heel tastbaar zijn en waar ze dagelijks mee in aanraking komen, weet Hasselaar. “Daar kun je als corporatie uitstekend over communiceren. Active House voorziet in al deze aspecten zonder dat het duurder hoeft te zijn.”
* Dit artikel verscheen eerder op de Active House-pagina’s in Bouw en Uitvoering nummer 7 2019.