Betekent Active House automatisch dat er veel techniek en domotica nodig is?
Techniek kan zeker helpen om Active House doelstellingen te bereiken. Zelf denken we ook dat de toekomst van het bouwen verweven zal zijn met meer automatisering. Maar dat moet niet, automation is een middel en geen doel.. Er zijn ook andere wegen naar Rome. Zo zijn er ook voorbeelden waarbij meer activiteit van de bewoners, gebruikers wordt gevraagd. Ook dat is een betekenis die je aan ACTIVE kunt geven. De woning actief of de gebruiker?
Hoe heilig is het Active House label?
Het label is geen doel op zich. We promoten als stichting het Active house denken. Of je dat nu met of zonder boterbriefje realiseert is secundair. Het gaat om de intentie en het resultaat. Als ontwikkelaar of ontwerper kun je met een onafhankelijke analyse en een streven naar een label wel op onafhankelijke basis laten vaststellen of het project aan de Active House standaard voorziet. Dat kan commercieel heel waardevol zijn. Daarnaast leidt een externe onafhankelijke toets altijd tot een meer kritisch oordeel, waarmee je als ontwikkelaar, ontwerper of leverancier je voordeel kunt doen. Het kan je ontwikkeling als bedrijf doen accelereren.
Zijn er in Nederland ontwerpende, ontwikkelende en uitvoerende partijen die Active House ervaring hebben?
Het mag wat ons betreft altijd meer. Verbreiding is een belangrijk doel van de stichting. Maar zeker, er zijn inmiddels in Nederland wel degelijk partijen met ervaring. Zowel ontwerpers, ontwikkelaars, bouwers, initiatiefnemers, adviseurs en producenten. Zie o.a. de bij Active House NL aangesloten partijen. Overigens bestaat binnen Active House internationaal gezien een zeer uitgebreid netwerk waarmee de lijntjes kort zijn. Waar nodig kan ook dat netwerk worden aangesproken.
Hoe kom ik tot een Active House ontwerp?
De stichting Active House heeft richtlijnen en tools ter beschikking. Zo is er een stappenplan ontwikkeld, en kun je doorheen het ontwerpproces een radar invullen en kun je daarop sturen. Er zijn voldoende documenten en tools beschikbaar om de Active house kennis eigen te maken. En in het Active House netwerk zijn deskundigen beschikbaar om je verder te helpen dan wel naar bekwame adviseurs door te verwijzen. Als stelregel geldt wel dat hoe vroeger in het ontwerpproces het gedachtengoed wordt meegenomen, hoe beter je aan de Active House uitgangspunten tegemoet komt.
Waarin onderscheidt Active House zich van Passiefhuis?
Passiefhuis is ontstaan vanuit een energiedoelstelling. Beperking van energieverbruik per m2 vloeroppervlak was een must. Zeker in de beginfase leidde dat tot gesloten ontwerpen met de beglaasde delen met name gericht op het zuiden.
Active House is ontstaan vanuit een gebruikersperspectief. Veel kwaliteit in woningen en gebouwen in termen van lucht, licht en zicht. Luchtkwaliteit door rijk te ventileren, veel openingen om daglicht binnen te halen en om te genieten van een mooi uitzicht en contact met buiten te hebben. Maatregelen die op gespannen voet kunnen staan met enenergie verbruik. Een typische Active House benadering is om voorrang te geven aan woonkwaliteit in termen van comfort en gezondheid en eventueel door automatisering energie te besparen en tevens voldoende zelf op te wekken om een extra verlies te compenseren. En zo komen gebruik, energie en milieu in balans.
Overigens wil Active House zich niet afzetten tegen Passiefhuis en ook in passief kringen zien we een verschuiving van aandacht naar gebruikskwaliteit.