Vele uren heb ik er al doorgebracht. Gefantaseerd, voorgesteld, gevisualiseerd. Hoewel de ruwbouw nog niet eens gereed is, geeft het rondlopen tussen de kale muren en naakte kanaalplaten al wel een dusdanig goed gevoel van ruimte en verhouding dat ik de rest van mijn huis mentaal kan invullen. En dat is nodig ook, want nu het ontwerp van de woning klaar is en wordt uitgevoerd, is de inrichting aan de beurt. Maar op de valreep van 2016 zijn er nog een aantal dingen bedacht die niet met het interieur te maken hebben, maar met de energieprestatie van mijn Active House.
Mijn zuidelijk dak wordt volledig voorzien van zonnecellen via een geïntegreerd daksysteem van Zonnecomfort. Dat is niets nieuws, al vanaf de allereerste ontwerptekeningen zat een dergelijke integratie van PV op mijn dak verwerkt. Echter, in december van 2016 is besloten om niet alleen het zuidelijke deel van mijn dak, maar ook het noordelijke deel van mijn dak volledig met PV te bekleden. Dit vergt wel iets meer afstemming met zowel de leverancier van het dak als met Velux: in mijn noordelijke dak heb ik namelijk een paar dakramen en een deurelement voor toegang tot mijn dakterras. Gelukkig kunnen deze ook volledig geïntegreerd worden in het PV systeem.
Maar nu hoor ik u denken: PV op het noorden? Dat doet toch niks? Die liggen dan altijd in de schaduw!
Klopt, de PV op mijn noordelijke dakvlak zullen (bijna) altijd in de schaduw liggen. Maar dat betekent niet dat ze niks opleveren. De technologie heeft de afgelopen jaren niet stil gestaan, en de prijzen van PV zijn flink gezakt terwijl de opbrengsten – ook bij minder ideale omstandigheden – zijn gestegen. In praktijk komt het er op neer dat ik voor de opbrengst van mijn noordelijke dak ik kan rekenen met 60% van het aantal Wp van de panelen, vergeleken met ca 85% op het zuidelijke dak. Anders gezegd, financieel gezien haal ik straks een rendement van ruim 6,5% op mijn noordelijke dakvlak, mijn zuidelijke dak haalt een rendement van ruim 11% (mijn noordelijke dak kost iets meer vanwege passtukken rond de ramen en heeft ook iets minder panelen). En dan krijg ik de regenkering, de normale functie van dakbedekking zoals pannen, er gratis bij. Als ik de kosten van het pannendak dat ik anders zou moeten aanleggen er nog vanaf zou trekken, wordt het rendement alleen maar hoger. In feite is het PV dak het enige onderdeel van mijn woning dat ook werkelijk geld oplevert!
En ik heb nog een foefje bedacht met het PV dak. Ik heb straks een lucht/water warmtepomp van Duco in mijn woning. Deze haalt de warmte uit de afgezogen ventilatielucht en stopt dit in een opslagvat. Als er onvoldoende ventilatielucht uit de woning beschikbaar is (want: CO2 gestuurd) wordt aanvullende lucht van buiten betrokken. De koude lucht die overblijft na de warmteterugwinning wordt naar buiten afgevoerd. Normaal gesproken gebeurt dit via een rooster in de gevel of een schoorsteen op het dak. Maar ik heb nu iets anders bedacht.
Zonnecellen moeten geventileerd worden omdat het rendement omlaag gaat naarmate ze warmer worden. Daarom moet er standaard een spouw aan de onderzijde van de panelen zitten. Lucht komt onderin de spouw binnen, koelt de warme panelen, en wordt bovenin de nok weer weggeblazen door natuurlijke trek. Ik maak straks gebruik van die spouw door aan de bovenkant de opgewarmde lucht af te laten zuigen door de warmtepomp. Die krijgt zo aanvullende lucht die veel warmer is dan de buitenlucht, wat het rendement enorm verbetert. De afgevoerde lucht waar alle warmte uit is gehaald heeft nog een temperatuur van ca 5 graden. Die blaas ik niet gewoon naar buiten, maar breng ik aan de onderzijde van de spouw onder de PV panelen in (uiteraard niet bij dezelfde panelen als waar ik boven de warme lucht afzuig). Op deze manier wordt (een deel van) mijn PV dak actief gekoeld met de afvallucht uit mijn warmtepomp, met een hoger rendement als gevolg. Gratis energie door integraal naar niet alleen mijn installaties, maar ook naar mijn gebouwontwerp te kijken!
Ik kan niet wachten om te zien hoe alles straks daadwerkelijk uitpakt. De panelen worden individueel gemonitord (ook relevant bij onderhoud), dus als het goed is kan ik straks precies het verschil in rendement zien tussen de wel en niet gekoelde panelen. Het is nog even geduld hebben, maar eind februari is de planning dat het dak erop gaat. Ik houd u op de hoogte.
Bas Hasselaar is projectmanager bij SBRCURnet en is momenteel bezig met de realisatie van een eigen Active House in Den Haag.