Het nieuwe House of Tomorrow Today 2 van Jos Lichtenberg is de tweede woning gebouwd volgens de principes van Active House en Slimbouwen.
De houten skeletbouwwoning biedt een gezond en comfortabel leefklimaat en geeft gehoor aan de aangescherpte BENG- en TOjuli eisen dankzij het smart totaalventilatiesysteem met producten van Duco en VELUX. Eind 2020 is de familie Lichtenberg verhuisd van het House of Tomorrow Today 1 in het Brabantse Sterksel naar het House of Tomorrow Today 2 in het Limburgse Montfort.
De Active House visie en de procesvisie Slimbouwen vormen de uitgangspunten voor zowel het HOTT1 als het onlangs gerealiseerde HOTT2. Active House focust zich op het bouwen van woningen met een zo goed mogelijk binnenklimaat, dat ontstaat door het vinden van een balans tussen de aspecten gezondheid, milieu en energie. Volgens ‘slimbouwen’ wordt er snel een casco neergezet, gevolgd door de omhulling (gevel). Daarna worden alle leidingen in één keer in de hele woning geplaatst en vindt de afbouw plaats. Het is een circulaire bouwmethode, doordat het leidingwerk droog wordt aangebracht.
Oververhitting
In tegenstelling tot het HOTT1 is de nieuwe HOTT2 woning gerealiseerd met een populair, houten skelet. Houtenskeletbouw (HSB) woningen zijn relatief licht en van lichte woningen is bekend dat ze snel opwarmen. In het HOTT2 zijn dan ook diverse middelen toegepast om oververhitting tijdens warme perioden te voorkomen. Zo zijn de ramen voorzien van buitenzonwering en is het dak door Lichtenberg in de vorm van een parasolconstructie ontworpen.
“De zuidzijde van de woning beschikt over zonnepanelen die dienstdoen als buitenblad. Aan de noordzijde komt door de geringe dakhelling (30 graden) ’s zomers ook nog veel zon. Daarom hebben we bewust een parasolconstructie gemaakt die de warmte via de gesloten delen reduceert. Het deel dat dan wel nog binnendringt, kunnen we ’s nachts weg ventileren door de slimme totaaloplossing van VELUX en Duco. De warme vochtige lucht verdwijnt via de dakramen boven de trap naar buiten en door de spectaculaire lichtinval wordt zelfs de saaiste ruimte van het huis opeens toch heel bijzonder”, vertelt Jos Lichtenberg, Emeritus Professor Bouwinnovatie van de TU Eindhoven.
Ventilatiesysteem
De ventilatieluiken van Duco zorgen er dankzij het zomernachtventilatiesysteem bij temperatuuroverschrijding voor dat de woning op natuurlijke wijze wordt gekoeld. Wanneer de zon onder is gegaan en de buitentemperatuur tot onder de binnentemperatuur is gedaald, komt er koelere lucht via de ventilatieluiken binnen en verlaat het de woning door een ‘schoorsteeneffect’ via de VELUX dakramen boven aan de trap, in het centrum van de woning. De hoogteverschillen in de woning creëren een aangename luchtstroom, zelfs als het buiten niet waait.
“Het binnenklimaat van het HOTT2 wordt mede veraangenaamd door de bijzondere lichtinval dankzij VELUX dakramen bovenaan de trap, die elektrisch worden aangestuurd op basis van een eigen protocol. Via een api (Application Programming Interface) communiceert het Duco-systeem met onze interface, waardoor het dakraam kan worden overgenomen door het slimme ventilatiesysteem. De oplossing voorkomt de noodzaak van een airco-installatie om het huis leefbaar te houden”, zegt Marcel Vreeken, Manager Public Affairs bij VELUX Nederland.
In het licht van de BENG-eisen en de daaraan toegevoegde TOjuli voor temperatuuroverschrijding die vanaf 1 januari 2021 is ingaan, vormt de smart technologie met producten van VELUX en Duco een goede oplossing om enerzijds woningen op natuurlijke en duurzame wijze te koelen en anderzijds ook te voorkomen dat te veel nieuwe woningen worden gebouwd met minder daglichtinval of zonder zonwering.