Binnen de Active House visie is het opwekken van de eigen energie één van de specificaties waarnaar wordt gekeken. Één van de meest voor de hand liggende methodes is het zonnepaneel. In het kiezen van een type zonnepaneel en de oriëntatie ervan zijn een aantal aspecten van belang. Daarover hieronder meer.
Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, dat zal niemand ontgaan zijn. Niet alleen zijn er steeds meer aanbieders van zonnepanelen, maar ook een toenemend aantal bedrijven en particulieren dat overgaat tot installatie ervan. Dit houdt ook in dat er steeds meer informatie en kennis wordt gedeeld. Hieronder zullen een paar onderwerpen aangestipt worden die vermoedelijk nog niet bij iedereen even bekend zijn.
Typen zonnepanelen
Zonnepanelen zijn onder te verdelen in drie verschillende typen: monokristallijn, polykristallijn en dunne film panelen. De monokristallijn zonnepanelen hebben het hoogste rendement en dat gaat doorgaans ook gepaard met de hoogste prijs. De polykristallijn zonnepanelen zijn scherper geprijsd omdat ze ook een lager rendement hebben. De dunne film panelen zijn wat voordeliger, maar hebben voor eenzelfde opbrengst zo’n 20% meer oppervlak nodig. Deze panelen zijn vooral populair vanwege hun diepe zwarte kleur. Belangrijke technische verschillen zijn daarnaast dat de efficiëntie van de kristallijn panelen bij hogere temperaturen afneemt, terwijl dunne film panelen daar minder nadeel van ondervinden. Bovendien presteren dunne film panelen beter bij zwak licht dan de andere varianten. Tenslotte is het belangrijk om er bij te vertellen dat niet alleen het gewicht per vierkante meter, maar ook de levensduur van de kristallijn panelen gemiddeld genomen hoger is dan die van dunne film zonnepanelen.
Onderhoud zonnepanelen
Niet iedereen staat er direct bij stil dat voor het behoud van het rendement van de zonnepanelen er regelmatig onderhoud nodig is. Hoe vaak dit exact is, is afhankelijk van de omgeving waarin u woont en waar de panelen geplaatst zijn. Omdat zonnepanelen vaak in serie geschakeld staan, wordt de energieopbrengst van de gehele keten gemeten aan de hand van het minst presterende zonnepaneel. Het laatste dat je wil is dat de zonnepanelen geen zon opvangen doordat er schaduw op valt. Dit kan gebeuren door een hoge boom die door groei de zon is gaan blokkeren, maar ook door blad en vuil dat op de panelen belandt. Panelen op een plat dak worden sneller vuil dan op een schuin dak. Het vuil spat tijdens een regenbui nu eenmaal sneller op de panelen en het spoelt er juist weer minder makkelijk vanaf. Er wordt geschat dat vuil op de zonnepanelen zo’n 2% tot 4% verschil maakt op het rendement van de zonnepanelen. Het is daarom verstandig om minimaal één keer per jaar onderhoud uit te laten voeren, bij voorkeur aan de start van de lente als de zon weer veel begint te schijnen.
Terugverdientijd
De terugverdientijd van zonnepanelen ligt meestal rond de 7 tot 10 jaar. Er zijn verschillende zaken die hier een rol in spelen. Logischerwijs spelen zaken als de energiebehoefte, het aantal en het type zonnepaneel een rol. Maar ook de plaatsing speelt hierin een rol; de plaatsing en daarmee de hellingshoek en positie ten opzichte van de zon van een zonnepaneel beïnvloedt namelijk het rendement. Andere factoren die nog een rol spelen zijn het (wijzigende) energietarief van de energiemaatschappij, de kosten van het zojuist genoemde onderhouds- en schoonmaakwerk en eventueel rendementsverlies over de jaren heen.
Naast de technsiche aspecten van de zonnepanelen zelf is ook de integratie van de zonnepanelen in het ontwerp van belang. Op www.zonnepanelengids.com kun je meer achtergrondinformatie vinden over type zonnepanelen, rendement en andere aspecten die de keuze voor een type paneel helder maken.
Deze blog is tot stand gekomen door Evi de Lange.